Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bulion warzywno-grzybowy

 

Składniki:

 

  • 30 g suszonych borowików
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 szkl wody
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 8 gałązek  tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki soli

Sposób wykonania;
Grzyby zalać wodą i odstawić  na 1 godzinę.
W miedzy czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć pokrojoną w plasterki cebulę i marchewkę oraz posiekanego selera.
Następnie dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły, posiekane pieczarki, pokrojony w plasterki czosnek, pietruszkę, tymianek, pieprz, liść laurowy oraz sól.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym pozostawić na małym ogniu na około 45 minut.
Po tym czasie bulion przecedzić. Można go przechowywać tydzień w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *