Składniki:
- 30 g suszonych borowików
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 4 szkl wody
- pęczek natki pietruszki
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 8 gałązek tymianku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania;
Grzyby zalać wodą i odstawić na 1 godzinę.
W miedzy czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć pokrojoną w plasterki cebulę i marchewkę oraz posiekanego selera.
Następnie dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły, posiekane pieczarki, pokrojony w plasterki czosnek, pietruszkę, tymianek, pieprz, liść laurowy oraz sól.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym pozostawić na małym ogniu na około 45 minut.
Po tym czasie bulion przecedzić. Można go przechowywać tydzień w lodówce.