Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puree z marchewki Grześka

 

Składniki:

 

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki białego wina
  • 4 szkl marchewki pokrojonej w plasterki
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ½ szkl mleka

Sposób wykonania;
Posiekaną cebule wrzucić na rozgrzaną oliwę, przesmażyć po czym wlać wino i dodać marchewkę.
Trzymać na małym ogniu, aż wino wyparuje po czym wlać bulion i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotować około 20 minut.
Po tym czasie wlać 1 szklankę mleka i całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *