Składniki:
- 1 cebula
- 1 por
- 1 marchewka
- 2 selery
- 1 rzepa
- 5 ząbków czosnku
- 6 szkl zimnej wody
- Pęczek natki pietruszki
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 8 gałązek świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Obraną cebulę, pora, rzepę i marchew pokroić w plasterki.
Natomiast selera i czosnek posiekać.
Wrzucić wszystkie składniki do garnka.
Zalać je 6 szklankami wody i wrzucić jeszcze pęczek natki pietruszki, ziarenka pieprzu, tymianek oraz liść laurowy.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie doprowadzić do wrzenia po czym trzymać na małym ogniu około 1 godzinę.
Tak powstały bulion można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.