Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki z soczewicy i szalotek z kminkową śmietaną

Składniki:

  • 1 szkl brązowej soczewicy
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka sproszkowanego curry
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szkl posiekanej kolendry
  • 1 ubite jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki nasion kminku uprażonego na suchej patelni

Sposób wykonania;
Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękkości po czym ją odcedzić i dodać do niej posiekane szalotki, curry, sól oraz kolendrę.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mleko, jajka oraz mąkę.
Ponownie wymieszać, aby składniki dokładnie się połączyły.
Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu około 3 minut z każdej strony.
W między czasie śmietanę wymieszać razem z kminkiem i posmarować nią usmażone placki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *