Składniki:
- 1 szkl brązowej soczewicy
- 3 szalotki
- 1 łyżka sproszkowanego curry
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szkl posiekanej kolendry
- 1 ubite jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki nasion kminku uprażonego na suchej patelni
Sposób wykonania;
Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękkości po czym ją odcedzić i dodać do niej posiekane szalotki, curry, sól oraz kolendrę.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mleko, jajka oraz mąkę.
Ponownie wymieszać, aby składniki dokładnie się połączyły.
Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu około 3 minut z każdej strony.
W między czasie śmietanę wymieszać razem z kminkiem i posmarować nią usmażone placki.