Składniki:
- 1 kg świeżego bobu
- 4 cebulki dymki
- 4 szkl. rosołu
- 10 średnich ziemniaków
- 2-3 łyżki oliwy
- garść posiekanej zieleniny: cząber, mięta
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cebulki posiekać razem ze szczypiorkiem po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz obrany ze skórki bób.
Całość wymieszać i dodać jeszcze 1 łyżeczkę posiekanego cząbru.
Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minut po czum zalać gorącym rosołem i pozostawić na ogniu do miękkości składników.
Na koniec całą zupę przetrzeć przez sito ( zostawiając kilka ziarnek bobu do dekoracji).
Zupę przelać na talerze, włożyć po kilka ziarnek bobu i posypać posiekaną natką pietruszki.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Anetę B