Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z warzyw

 

Składniki:

  • 15 dkg ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, czosnek i marchewkę obrać, pokroić, zalać bulionem, dodać masło, gotować aż zmiękną, zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Mleko zmiksować z żółtkiem i mąką. Zupę doprowadzić do wrzenia, dodać groszek i mieszając dodać mleko z dodatkami. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *