Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z łososia

Składniki:

  • 15 dkg filetów z łososia
  • ½ szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, biały pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym, dodać masło, gotować powoli 10 minut. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Mleko zmiksować z żółtkiem i mąką. Do wrzącej zupy powoli wlewać mieszając mleko z dodatkami, przyprawić i podawać. Podawać z grzankami z białego pieczywa lub groszkiem ptysiowym. Jeśli ktoś lubi może zakwasić zupę sokiem z cytryny i dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *