Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z kurczaka

Składniki:

  • 10 dkg gotowanego mięsa z kurczaka
  • 3 dkg ryżu błyskawicznego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, chili

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać bulion warzywny i masło, doprowadzić do wrzenia, gotować aż ryż zmięknie. Lekko schłodzoną zupę zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sito. Mleko zmiksować z żółtkiem i mąką. Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając dodać mleko z dodatkami. Pikantnie przyprawić. Podawać z grzankami z białego pieczywa lub groszkiem ptysiowym. Jeśli ktoś lubi dodać ziarna kukurydzy konserwowej.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *