Składniki:
- 10 dkg gotowanego mięsa z kurczaka
- 3 dkg ryżu błyskawicznego
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mąki
- 1 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz, chili
Sposób przyrządzenia:
Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać bulion warzywny i masło, doprowadzić do wrzenia, gotować aż ryż zmięknie. Lekko schłodzoną zupę zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sito. Mleko zmiksować z żółtkiem i mąką. Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając dodać mleko z dodatkami. Pikantnie przyprawić. Podawać z grzankami z białego pieczywa lub groszkiem ptysiowym. Jeśli ktoś lubi dodać ziarna kukurydzy konserwowej.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna