Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z cukinii

 

Składniki:

  • 25 dkg cukinii
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Cukinię obrać, pokroić w cienkie plastry. Dodać bulion warzywny i masło, gotować aż cukinia zmięknie. Przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Mleko zmiksować z żółtkiem i mąką. Do wrzącej zupy wlewać powoli mleko z dodatkami cały czas mieszając, przyprawić. Podawać z grzankami z pszennego pieczywa lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *