Składniki:
- 15 dkg obranych ziemniaków
- 1 mała marchewka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki mleka
- 1 żółtko jaja
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i marchewkę umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem, dodać masło i gotować aż zmiękną, lekko schłodzić. Mleko zmiksować z mąką i żółtkiem. Bulion z ziemniakami i marchewką przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze, doprowadzić do wrzenia. Do powoli gotującej się zupy wlewać mleko z dodatkami cały czas mieszając. Przyprawić do smaku. Podawać z grzankami z pszennego pieczywa lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna