Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z ziemniaków

 

Składniki:

  • 15 dkg obranych ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki mleka
  • 1 żółtko jaja
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i marchewkę umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem, dodać masło i gotować aż zmiękną, lekko schłodzić. Mleko zmiksować z mąką i żółtkiem. Bulion z ziemniakami i marchewką przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze, doprowadzić do wrzenia. Do powoli gotującej się zupy wlewać mleko z dodatkami cały czas mieszając. Przyprawić do smaku. Podawać z grzankami z pszennego pieczywa lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *