Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z cebuli

 

Składniki:

    • 5 dużych cebul
    • 3 łyżki masła
    • 1,5 litra wywaru mięsnego
    • ½ szklanki naci selera
    • 1 duży ziemniak pokrojony na ćwiartki
    • 1 szklanka białego wina
    • biały ocet winny ilość wg uznania
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W garnku roztopić masło, dodać obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i selera, chwilę smażyć mieszając. Następnie dodać ziemniaka i bulion mięsny, gotować na wolnym ogniu 30 minut.
Gdy ziemniak zmięknie wywar wraz z dodatkami bardzo dokładnie zmiksować. Tak przygotowany wywar ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, ocet i wino, przyprawy, chwilę razem gotować. Przed podaniem posypać zieloną natka pietruszki. Można zabielić gęstą śmietaną. Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *