Składniki:
- 1 kg mięsa baraniego lub filet z drobiu pokrojony w grubą kostkę
- 6 chlebków pita
- 2 łyżki piure z pomidorów
- 2 pomidory
- 2 szklanki dobrego jogurtu
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 4 papryki
- szczypta pieprzy kajeńskiego
- 4 duże cebule
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę. Cebule obrać, zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć i przecedzić sok. Do soku dodać sól, pieprz, oliwę, bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą, polać mięso, odstawić na 24 godziny. Tak przygotowane mięso nabić na patyczki (uprzednio namoczone w wodzie) lub szpadki do szaszłyków. Piec w piekarniku lun na grillu przez 15 minut, polewając resztą marynaty. Podczas pieczenia mięsa przygotować dalsze składniki potrawy. Chlebki pita opiec w piekarniku, tosterze itp. i pokroić w paski o szerokości około1,5 cm. Ułożyć warstwą na talerzu. Czosnek obrać, wymieszać z odrobiną soli, dodać do jogurtu. Pomidory przekroić na połowę, podobnie oczyszczone z pestek papryki, opiec na grillu lub w piekarniku. W rondlu rozpuścić masło, dodać piure pomidorowe, przyprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim.
Na warstwie gorących kawałków pity ułożyć gorące mięso, polać przygotowanym sosem z pomidorowego piure, obok ułożyć pieczone pomidory i paprykę. Osobno podać sos jogurtowy. Miłym dla oka będzie zielony akcent w postaci natki pietruszki lub listków mięty.