Składniki:
- 40dag.żeberek
- 1/4 szkl. grochu łuskanego
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1/2 kg. ziemniaków
- 2 marchewki
- łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- 15 dag. boczku wędzonego
Przygotowanie:
Groch namoczyć w letniej wodzie na minimum 1 godzinę. Do garnka wlać wodę, włożyć umyte i podzielone na porcje żeberka, groch, posiekaną cebulkę, ziele angielskie z liściem laurowym, pokrojony w kostkę boczek i wstawić na ogień. Jak się zagotuje, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew i posolić. Gotować do miękkości mięsa i rozgotowania się grochu. Dodać obrane, pokrojone w malutką kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad