Składniki:
- 3 kg przodka baraniego
- 150 g cebuli
- 200 g marchwi
- 100 g pietruszki
- pieprz
- 15 listków estragonu
- natka pietruszki
- 0,3 l śmietany
- 100 g mąki
- sól
- pieprz
- ocet winny
Sposób wykonania:
Warzywa i mięso pokroić na mniejsze kawałki, które zalać 3 litrami osolonej wody i gotować do miękkości.
Wówczas zupę przecedzić a warzywa i mięso przełożyć do wazy.
Następnie estragon i ziarenek pieprzu zalać odrobiną osolonej wody i gotować na dużym ogniu, powstały wywar przecedzić i przelać do zupy.
Dodać jeszcze mąkę oraz śmietanę i przez kilka minut trzymamy jeszcze na ogniu.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem.
Zupę przelać do wazy z mięsem i warzywami oraz posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.