Składniki:
• 30 dag wołowiny
• 20 dag cebuli
• 1,5 kg warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
• 0,5 kg ziemniaków
• 1 – 2 grzybki suszone
• 15 dag fasoli
• szklanka mleka
• 0,5 szklanki śmietany
• 15 dag mąki
• 1 jajo
• sól, pieprz
• posiekana zielona pietruszka
• łyżka tłuszczu (smalec lub masło)
Sposób przyrządzenia:
Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w dość grubą kostkę. Powinny przypadać 2 – 3 kawałki na osobę. Cebulę obrać, opłukać, posiekać drobno, włożyć do rondla, dodać mięso i tłuszcz. Poddusić lekko, ale nie rumienić. Grzybki umyć, dodać do mięsa, zalać wrzącą wodą, osolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić (krajać w drobny makaronik lub poszatkować w paski na szatkownicy do warzyw).
Dodać je do gotującego się mięsa, gdyż czas gotowania warzyw nie powinien być dłuższy niż 20 – 30 minut.Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki i po kilku minutach gotowania warzyw dodać do zupy.Mąkę przesiać, dodać jajo i nieco wody, zagnieść twarde ciasto kluskowe, rozwałkować, pokrajać, formując drobne kluski lub zacierki.Dodać je do zupy pod koniec gotowania. Po ugotowaniu się klusek połączyć zupę z mlekiem. Grzyby wyjąć, pokrajać i z powrotem włożyć do zupy. Przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu, wzbogacić dodatkiem śmietany.
Podawać od razu po ugotowaniu, posypując każdą porcję zupy pietruszką i wkładając odpowiednią ilość oddzielnie ugotowanej fasoli. Dodatek pieczywa – pożądany. Na zakończenie jednodaniowego obiadu podać surówkę owocową.