Składniki:
- kawałek słoniny
- 10 ząbków czosnku
- łyżka papryki w proszku słodkiej
- 4 jajka
- filiżanka oliwy z oliwek
- 4 kromki chleba (tostowanego w piekarniku)
- woda i kostka rosołowa (najlepiej rybna)
Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć czosnek(w całości) na oliwie, gdy zacznie "tańczyć" dodajemy słoninę pokrojona w kostkę. Gdy słonina się usmaży dodajemy paprykę w proszku, podsmażamy chwilkę i zalewamy ciepłą woda(4 szklanki mniej więcej). Czosnek nie może się za bardzo zarumienić. Gotujemy wszystko ok 15 minut po czym dodajemy chleb pokrojony w kostkę, wcześniej tostowany w piekarniku. Dodajemy 2 kostki rosołowe najlepiej rybne, doprowadzamy do wrzenia. Zlewamy zupę do naczynia żaroodpornego władamy do rozgrzanego piekarnika (200 c) . Gdy utworzy się "skorupka" na wierzchu, robimy dziurki i wbijamy w nie jajka. Zapiekamy aż jajka się zetną.
1 comment for “Zupa czosnkowa (castillana)”