Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 50 dag papryki czerwonej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag sera żółtego
- ketchup
- zasmażka gotowa (jasna)
- kostka bulionowa
- pieprz
- papryczka chili
- ocet winny
- olej
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, drobno pokroić. Paprykę pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, lekko zesmażać na oleju, dodać mięso. Przerzucić do dużego garnka, dodać pomidory, paprykę, chili i dolać wody (3/4 garnka). Wrzucić kostkę bulionowa. Gotować do miękkości, zaprawić zasmażką. Doprawić do smaku – sol, pieprz, ocet winny, ketchup. Zupa musi być pikantna. Po wlaniu na talerze posypać tartym serem. Podawać z grzankami z białego pieczywa.
2 comments for “Zupa chińska”