Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 50 dkg tłustego sera twarogowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki tłuszczu i skwarków ze świeżej słoniny
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zezłościć ja mieszając. Obrane ziemniaki, ser, zawartość patelni zemleć w maszynce do mięsa, dodać jajko, przyprawić pikantnie, dokładnie wymieszać.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów)
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Gabrysia Radosz