Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa borowikowa

Cykl – przepisy mistrzów.

Składniki:


  • Borowiki – 0,5 kg
  • Esencjonalny bulion – 1 l
  • Śmietana kremówka – 0,5 l
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Świeży majeranek, szałwia, pieprz, sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
Umyte i pokrojone grzyby podsmażyć w garnku z cebulą, dodać bulion i gotować około 20 minut. Do zupy dodać śmietanę i gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Gęstość zupy regulować bulionem. Podawać z ubitą śmietaną i świeżymi ziołami.

Autor: Piotr Małecki i Piotr Murawski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *