Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą. Odstawić na bok na 24 godziny. Po tym czasie odsączyć z nadmiary puszczonego soku i przełożyć grzyby do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 30 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Natomiast przed…
Tag: z borowików
Porady i Ciekawostki
Borowikowy pasztet
by Dorota Hofman • • 0 Comments
Składniki: 10 dag suszonych borowików kostka bulionu grzybowego 200 ml śmietany 10 dag masła 2 cebule 3 bułki 5 jaj 2 łyżki pszennej mąki razowej 1 łyżeczka majeranku 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wozie w której się…
Porady i Ciekawostki
Borowiki pieczone z masełkiem
by Karol Bartnicki • • 0 Comments
Składniki: ½ kg borowików 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z grzybów odciąć nóżki i ułożyć kapelusze na blasze wysmarowanej olejem. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem. Na każdym kapeluszu ułożyć po kawałku masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Przed podaniem posypać…
Listy
Suszone borowiki panierowane
by Grzegorz Bukowski • • 0 Comments
Składniki: 16 kapeluszy suszonych borowików 2 szkl mleka 1 kostka bulionu grzybowego 3 łyżki maki 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać mlekiem i odstawić na całą noc. Następnego dnia odsączyć z mleka i zalać niewielką ilością bulionu zrobionego z kostki rosołowej…
Listy
Borowiki w śmietanie
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg borowików 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 1 szklanka śmietany kremowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić na części, jeśli kapelusze są zbyt duże. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać obrane, pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, chwilę…