Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z borowików

Borowiki apertyzowane

Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą. Odstawić na bok na 24 godziny. Po tym czasie odsączyć z nadmiary puszczonego soku i przełożyć grzyby do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 30 minut. Przechowywać  w ciemnym i chłodnym miejscu. Natomiast przed…

Borowikowy pasztet

Składniki: 10 dag suszonych borowików kostka bulionu grzybowego  200 ml śmietany 10 dag masła 2 cebule 3 bułki 5 jaj 2 łyżki pszennej mąki razowej 1 łyżeczka majeranku 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wozie w której się…

Borowiki pieczone z masełkiem

Składniki: ½ kg borowików 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z grzybów odciąć nóżki i ułożyć kapelusze na blasze wysmarowanej olejem. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem. Na każdym kapeluszu ułożyć po kawałku masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Przed podaniem posypać…

Suszone borowiki panierowane

Składniki: 16 kapeluszy suszonych borowików 2 szkl mleka 1 kostka bulionu grzybowego 3 łyżki maki 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać mlekiem i odstawić na całą noc. Następnego dnia odsączyć z mleka i zalać niewielką ilością bulionu zrobionego z kostki rosołowej…

Borowiki w śmietanie

Składniki: 50 dkg borowików 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 1 szklanka śmietany kremowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić na części, jeśli kapelusze są zbyt duże. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać obrane, pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, chwilę…