Składniki:
- 10 dag suszonych borowików
- kostka bulionu grzybowego
- 200 ml śmietany
- 10 dag masła
- 2 cebule
- 3 bułki
- 5 jaj
- 2 łyżki pszennej mąki razowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 kieliszek miodu pitnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wozie w której się moczyły.
Wówczas je odcedzić a do wywaru wrzucić kostkę bulionową.
Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła po czym namoczyć w nim bułkę.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę po czym dodać do niej pokrojone grzyby.
Całość wymieszać i wrzucić jeszcze odciśnięte z nadmiaru płynu bułki.
Trzymać jeszcze chwilę na ogniu po czym dodać żółtka, mąkę, śmietanę oraz majeranek.
Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem.
Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.