Składniki;
- ½ kg ziemniaków
- 20 dag sera twarogowego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- zioła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i ugotować, soląc wodę dopiero pod koniec gotowania.
Miękkie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Doprawić ją majerankiem, oregano i szczypta gałki muszkatołowej.
Następnie ziemniaki, cebulę oraz ser zmielić w maszynce.
Do powstałej masy wbić jaja i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe kluseczki, które obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
Podawać z ulubionym sosem.