Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski ziemniaczane z białym serem

Składniki;

  • ½ kg ziemniaków
  • 20 dag sera twarogowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i ugotować, soląc wodę dopiero pod koniec gotowania.
Miękkie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Doprawić ją majerankiem, oregano i szczypta gałki muszkatołowej.
Następnie ziemniaki, cebulę oraz ser zmielić w maszynce.
Do powstałej masy wbić jaja i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe kluseczki, które obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
Podawać z ulubionym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *