Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka listków majeranku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ziemianki ugotować w mundurkach, soląc pod koniec gotowania.
Miękkie ziemniaki odcedzić a gdy ostygną obrać o zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Następnie dodać do ziemniaków posiekana natkę pietruszki, koperek, majeranek oraz szczypiorek.
Dodać jeszcze mąkę oraz żółtka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Powstałe ciasto odstawić na bok na 20 minut.
Po tym czasie formować z masy małe kuleczki, które gotować w osolonej wodzie.
Gotować około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnie.