Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle pełne ziół

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka listków majeranku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ziemianki ugotować w mundurkach, soląc pod koniec gotowania.
Miękkie ziemniaki odcedzić  a gdy ostygną obrać o zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Następnie dodać do ziemniaków posiekana natkę pietruszki, koperek, majeranek oraz szczypiorek.
Dodać jeszcze mąkę oraz żółtka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Powstałe ciasto odstawić na bok na 20 minut.
Po tym czasie formować  z masy małe kuleczki, które gotować w osolonej wodzie.
Gotować około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *