Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy zawijane z kurczaka po polsku

Składniki:

    • 4 kotlety z piersi kurczaka
    • 3 łyżki mąki
    • 2/3 szklanki śmietany
    • 1 łyżka zielonego groszku konserwowanego
    • sól, pieprz
    • olej

    Farsz:

    • 5 dag bułki czerstwej
    • 1  cebula
    • 1 łyżka tartej bułki
    • 2 dag rodzynek
    • natka pietruszki, koperek
    • 1 żółtko
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, przyprawić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć, zemleć, połączyć z cebulą, bułką tartą, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Następnie nałożyć na płaty mięsa, zawinąć w ruloniki, obwiązać bawełnianą nitką, obtoczyć w mące, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać groszek i wlać śmietanę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *