Składniki:
- 4 kotlety z piersi kurczaka
- 3 łyżki mąki
- 2/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka zielonego groszku konserwowanego
- sól, pieprz
- olej
- 5 dag bułki czerstwej
- 1 cebula
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 dag rodzynek
- natka pietruszki, koperek
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, przyprawić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć, zemleć, połączyć z cebulą, bułką tartą, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Następnie nałożyć na płaty mięsa, zawinąć w ruloniki, obwiązać bawełnianą nitką, obtoczyć w mące, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać groszek i wlać śmietanę.