Składniki:
- 6 udek kurczaka
- 2 cebule
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 papryczki chili
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1-2 listki laurowe
- pokruszone ziarna jałowca, zioła prowansalskie wg smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć ziołami i jałowcem, odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Następnie lekko obtoczyć w mące i przyrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną papryczkę, a gdy wszystko nabierze złotawego odcienia, dodać przecier pomidorowy i zagotować, stale mieszając. Włożyć porcje kurczaka, zalać winem lub rosołem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około godziny.