Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka po myśliwsku

Składniki:

    • 6 udek kurczaka
    • 2 cebule
    • 1 szklanka przecieru pomidorowego
    • 2 papryczki  chili
    • 1/4 szklanki oliwy
    • 2 łyżki soku cytrynowego
    • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    • 1-2 listki laurowe
    • pokruszone ziarna jałowca, zioła prowansalskie wg smaku
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć ziołami i jałowcem,  odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Następnie lekko obtoczyć w mące i przyrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną papryczkę, a gdy wszystko nabierze złotawego odcienia, dodać przecier pomidorowy i zagotować, stale mieszając. Włożyć porcje kurczaka, zalać winem lub rosołem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *