Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 duże cebule
- 20 dkg szynki wędzonej
- olej
- 150g koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, mielona papryka
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety. Każdy kotlet delikatnie rozbić, a następnie na każdym położyć plaster szynki. Całość zawinąć i spiąć wykałaczką , ewentualnie obwiązać bawełnianą nitką. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na tłuszczu. Patelnię zdjąć z ognia i dodać odrobinę mielonej papryki i rozgnieciony ząbek czosnku. Na tak doprawioną cebulę ułożyć kotlety i obsmażyć je z każdej strony. Następnie dolać koncentrat pomidorowy i całość dusić na wolnym ogniu, aż mięso stanie się całkowicie miękkie. Podawać z plackami ziemniaczanymi i marynatami.