Składniki:
- 5 płatów wędzonego łososia
- 2 jajka
- Mały kawałek żółtego sera
- Majonez
- Żelatyna
- Kostka rosołowa
- Papryka kolorowa
- Szczypior
- Przyprawy
Sposób przyrządzenia:
Na rozłożony płat łososia ułożyć najpierw starty ser, a na niego mieszankę jajeczną. Całość zawinąć w roladki i ułożyć na półmisku (musi być dość głęboki) i obsypać pokrojoną w kostkę, kolorową papryką. Przyozdobić wg uznania np. koperkiem i lionką. Przygotować wywar z rosołku drobiowego, dodając do niego zalecaną na opakowaniu ilość żelatyny spożywczej i odstawić do wystygnięcia. Przecedzić wywar przez sitko. Kiedy rosołek zaczyna tężeć zalać nasze roladki tak, aby nie były całe w galarecie, ale żeby galareta pozostała także na wystających częściach zrazików, (co zapobiegnie zasychaniu mięsa ryby).
„Zrazy łososiowe w galarecie” to jeden z przebojów mojego stołu. Kuszą wyglądem i zachwycają smakiem. Łączą tradycyjne faszerowane jaja z nowoczesną forma podawania serów i ryb. Bardzo polecam, jako zimną przystawkę.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek.