Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (powinny być duże i szerokie)
- 4 plastry sera topionego plastrowanego
- 12 suszonych śliwek
- vegeta
- Zioła prowansalskie
- Mąka do panierki
- Wykałaczki do spięcia zrazów
- 20 dkg kurek
- Sos borowikowy
Sposób przyrządzenia:
Piersi drobiowe przekroić wzdłuż otrzymując z dwóch piersi cztery. Następnie rozbić każdą na cienkie płaty (najlepiej przez folię). Płaty posypać lekko vegetą i oprószyć ziołami prowansalskimi, a potem położyć na wierzchu plasterek sera a na nim po trzy śliwki. Zwinąć zrazy, spiąć wykałaczką i z wierzchu także lekko przyprawić vegetą i oprószyć ziołami.
Obtoczyć w mące i układać na rozgrzanej oliwie, (aby zarumienić mięso), po chwili zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić ok. 10-15 minut. Kurki podsmażyć, zalać wodą
i dorobić doń sos zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Podawać na ciepło ozdobione wg upodobania.
„Kurze cycuszki” ze śliwkami kalifornijskimi i serem możemy grilować, ale bez wcześniejszego obtaczania w mące. W domu możemy ją podawać z sosem lub bez. Zawsze smakuje znakomicie i gwarantuje niezapomniane przeżycia smakowe naszym gościom.
Bardzo polecam, jako danie nowoczesne, eleganckie i wyjątkowo smaczne.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek