Kalafior sam w sobie ma wspaniały, specyficzny smak, można go jednak jeszcze dodatkowo wzmacniać lub nieco zmieniać – wg własnego upodobania. Proponuję spróbować sałatki o niezwykłym kolorycie i wyraźnym smaku , doskonałej do dań mięsnych jak też jako danie główne dla zagorzałych jaroszy.
Składniki:
- 1 nieduży kalafior
- 3 średnie pomidory
- 3 jajka
- Mały słoiczek czarnych oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- Koperek
- Cytryna
- Majonez
- Sól
- Pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kalafior umyć i poodcinać z niego same różyczki. Różyczki ugotować w lekko osolonej wodzie ale tak , aby były jeszcze nieco twardawe (nie rozgotować ich !) Ugotowany kalafior wyjąć z wody i skropić sokiem ze świeżej cytryny. Pomidory umyć i pokroić na niewielki ćwiartki. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, podzielić na pół i pokroić w cienkie półksiężyce. Wszystkie te składniki włożyć do miski, dodać oliwki , lekko posolić, popieprzyć i delikatnie całość wymieszać.Wymieszaną sałatkę ułożyć na półmisku, przykryć delikatną warstwą majonezu i posypać po wierzchu poszatkowanym koperkiem.
Sałatka z kalafiora jest bardzo syta i pieści nasze podniebienie całą gama wyrazistych nut smakowych. Jest doskonała i smakuje wyśmienicie zwłaszcza wszystkim smakoszom kalafiora. Dodatkowo pięknie wygląda i pachnie. Zasługuje na centralne miejsce na stole. Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek