Składniki dla 4-6 osób
Przygotowanie
Mięso:
Świeżą wołowinę zrazową pokroić na niewielkie plastry, a następnie rozbić tak, by warstwa mięsa miała grubość około 5 mm.
Rozbite plastry mięsa posypać solą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, a następnie posmarować cienką warstwą musztardy i odstawić na pół godziny do lodówki.
Szparagi lekko podgotowane w osolonej wodzie lub marynowane przeciąć na kawałki pasujące długością do rozmiaru mięsa, wyłożyć 2-3 sztuki (w zależności od grubości szparagi) na plaster mięsa, a następnie zawinąć mięso w ścisły rulon. Jeżeli mięso nie podlega łatwemu formowaniu, należy wspomóc się wykałaczkami lub bawełnianą nitką.
Przygotowane rulony ułożyć na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek i lekko obrumienić z każdej strony. Po zarumienieniu dodać trochę wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso zmięknie. W ostatniej fazie gotowania, ułożyć na rulonach gałązkę tymianku, obsypać je świeżo zmielonym pieprzem i solą, odstawić do wyparowania sosu, a następnie na zwiększonym ogniu podpiec jeszcze przez kilka sekund.
Sałatka:
Na patelni lub w żeliwnym garnku rozgrzać oliwę z oliwek z 2 ząbkami czosnku – ze skórką lub bez. Wsypać fasolę i smażyć ją ciągle mieszając. Kiedy fasola zmięknie dodać do niej kilka pomidorków koktajlowych – z gałązką lub bez oraz 2-3 gałązki tymianku. Smażyć wszystko przez chwile, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Zapiekany chleb:
Kromki chleba posmarować warstwą masła, przyprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC, aż się zarumienią i będą chrupkie.
Sposób podania
Zrazy ułożyć na talerzu razem z sałatką i kromką zapiekanego chleba.
Jest to niezwykle pożywne danie, które z powodzeniem można przygotować na spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie, popołudniową porą w upalny dzień. Smacznego.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez: Ewa Nowak-Cherkaoui