Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sera pleśniowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso przekroić wzdłuż na pół po czym rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.
Następnie na sodoku każdego ułożyć po kawałku sera pleśniowego oraz kawałek masła.
Masło powinno być wyjęte prosto z lodówki.
Płaty mięsa ciasno zrolować, ściskając brzegi, aby masło nie wypłynęło podczas smażenia.
Uformowane rolady obtoczyć w mące, potem w roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto.
Przed podaniem oprószyć zmielonym pieprzem.