Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka wołowe z grilla

Składniki:

 

  • 1,5 kg żeberek wołowych pociętych na odcinki o długości około 10 cm
  • liście sałaty lodowej lub masłowej

     

    Marynata:

  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju (najlepszy sezamowy)
  • 2 łyżki wyprażonego sezamu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 6 rozgniecionych w prasce ząbków czosnku
  • 5 szalotek z zielonym szczypiorem

 

 

Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje po 1 lub 2 żeberka. Składniki marynaty wymieszać. Żeberka włożyć do grubej plastikowej torby, dodać marynatę, zamknąć torbę i przez chwilę nią potrząsać aby zawartość się wymieszała. Odłożyć na minimum 4 godziny do lodówki. Piec na mocno rozgrzanym grillu przez około 1 minutę z każdej strony. Podawać zawinięte w liście sałaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *