Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- korzeń selera
- 35 dag pieczarek
- vegeta
- pieprz
- tymianek
- bazylia
- tłuszcz
- ½ szkl. wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki maggi
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Sposób wykonania:
- Żeberka podzielić na porcje, które podsmażyć na rozgrzanym oleju po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Następnie cebulę pokroić w krążki a pieczarki w plasterki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas ułożyć je żeberkach.
Składniki podane na zalewę doprowadzić do wrzenia i zalać żeberka.
Posypać całość jeszcze starym serem i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.