Składniki:
- 1 duży kalafior
- 3 pomidory
- puszka białej fasoli
- 2-3 czerwone papryki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 15 dkg żółtego sera Gouda
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Kalafior umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na różyczki. Pomidory i paprykę sparzyć ,obrać ze skórki ,pokroić w kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć różyczki kalafiora i pokrojoną w kostkę paprykę. Fasolę z puszki przekręcić przez maszynkę , wymieszać z oliwą z oliwek dodać do naczynia. Koncentrat pomidorowy wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami i też dodać do naczynia. Na wierzch posypać tartym serem, orzeszkami ziemnymi i pokruszonymi listkami rozmarynu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.