Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior z kolorowymi dodatkami

 

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3 pomidory
  • puszka białej fasoli
  • 2-3 czerwone papryki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 15 dkg żółtego sera Gouda
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Sposób przyrządzenia:
Kalafior umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na różyczki. Pomidory i paprykę sparzyć ,obrać ze skórki ,pokroić w kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć różyczki kalafiora i pokrojoną w kostkę paprykę. Fasolę z puszki  przekręcić przez maszynkę , wymieszać z oliwą z oliwek dodać do naczynia. Koncentrat pomidorowy wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami i też dodać do naczynia. Na wierzch posypać tartym serem, orzeszkami ziemnymi i pokruszonymi listkami rozmarynu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *