Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z kiszonej kapusty z makaronem

Składniki:

  • 200 g świderków pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka oleju
  • 500 g kiszonej kapusty
  • masło
  • 100 g sera gouda
  • 1 łyżeczka kminku
  • 100 g chudego boczku
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól

    Sposób wykonania:
    Kapustę przez chwilę gotować po czym dusić.
    W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
    Następnie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim połowę makaronu, na makronie ułożyć kawałki kapusty i posypać ją połową sera pokrojonego na kawałki wymieszanego z kminkiem.
    Resztę makaronu wymieszać razem z pozostałą kapusta i ułożyć w naczyniu.
    Śmietaną wymieszać razem z resztą pokrojonego sera oraz boczkiem pokrojonym w kostkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wylać na zapiekankę.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 15 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *