Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w agrestowym sosie

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 cebula
  • włoszczyzna
  • łyżka masła

    Sos:

  • ½  kg zielonego agrestu
  • po łyżce masła i mąki
  • szklanka śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

    Sposób wykonania;
    Kurczaka podzielić na porcje , które oprószyć solą po czym wrzucić je na wrzącą wodę razem z obranymi warzywami.
    Trzymać na ogniu do miękkości mięsa, wówczas wyjąć mięso i obsmażyć je na rozgrzanym maśle.
    W między czasie wywar przecedzić i gotować w nim agrest ok. 2-3 min.
    Następnie przesmażyć na maśle mąkę, którą rozprowadzić wywarem oraz śmietaną.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i włożyć do niego kawałki kurczaka i dusić całość jeszcze ok. 15 min.
    Przed podaniem polać kurczaka sosem i udekorować kawałkami agrestu.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *