Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z indyka

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 szkl. bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 puszka soku wielowarzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki maki
  • kilka kropli sosu Worcester
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do mięsa dodać posiekaną cebulkę, bułkę tartą, roztrzepane jajka z dodo datkiem 4 łyżek soku wielowarzywnego.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 ½ godziny.
    W między czasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić sokiem i gotować na małym ogniu około 2  minuty cały czas mieszajać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz Worcesterem.
    Powstałym sosem polać mięso po upieczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *