Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 szkl. bułki tartej
- 1 jajko
- 1 puszka soku wielowarzywnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki maki
- kilka kropli sosu Worcester
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do mięsa dodać posiekaną cebulkę, bułkę tartą, roztrzepane jajka z dodo datkiem 4 łyżek soku wielowarzywnego.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 ½ godziny.
W między czasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić sokiem i gotować na małym ogniu około 2 minuty cały czas mieszajać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz Worcesterem.
Powstałym sosem polać mięso po upieczeniu.