Skład:
- 1/2 kg filetów z ryby morskiej
- 2 pory
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka mąki
- 2 jaja
- pół szklanki śmietany
- 1 pomidor
- zioła
- sól i pieprz
- olej
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Filety skropić sokiem z cytryny, pozypać solą, pieprzem i ziołami (u mnie bazylia i tymianek), odstawić na pół godziny, – obsmażyć rybę krótko, – ułożyć w naczyniu posmarowanym olejem, – umyte pory pokroić w krążki, na 5 min. wrzucić do wrzątku, odcedzić, ułożyć na rybie, – mąkę zmieszać z serem, śmietaną i jajami, przyprawić, polać rybę, – zapiec w temp. 180 stopni, – po wyjęciu położyć na rybie plastry pomidora, posypać pietruszką (u mnie bazylia, a pomidory kładę na rybę przed włożeniem do piekarnika). Podałam przepis oryginalny, podałam też drobne zmiany, które wprowadziłam. Smacznego B.