Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka rybna

Skład:

  • 1/2 kg filetów z ryby morskiej
  • 2 pory
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jaja
  • pół szklanki śmietany
  • 1 pomidor
  • zioła
  • sól i pieprz
  • olej
  • sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:
Filety skropić sokiem z cytryny, pozypać solą, pieprzem i ziołami (u mnie bazylia i tymianek), odstawić na pół godziny, – obsmażyć rybę krótko, – ułożyć w naczyniu posmarowanym olejem, – umyte pory pokroić w krążki, na 5 min. wrzucić do wrzątku, odcedzić, ułożyć na rybie, – mąkę zmieszać z serem, śmietaną i jajami, przyprawić, polać rybę, – zapiec w temp. 180 stopni, – po wyjęciu położyć na rybie plastry pomidora, posypać pietruszką (u mnie bazylia, a pomidory kładę na rybę przed włożeniem do piekarnika). Podałam przepis oryginalny, podałam też drobne zmiany, które wprowadziłam. Smacznego B.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *