Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka marchewkowa

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • ½ małych grzanek z bułki
  • ½ szklanka wody
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka oleju
  • sól, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Marchewkę obrać, umyć, ugotować, zetrzeć na tarce. Tak przygotowaną marchewkę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Grzanki zalać wrzącą wodą, dodać olej, kaszę mannę wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, rozłożyć w nim połowę rozmoczonej masy z grzanek, na niej rozłożyć marchew i resztę masy z grzanek i kaszy manny. Zapiec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Przed podaniem porcje polać kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *