Składniki:
- 30 dkg ziemniaków
- 20 dkg gotowanego mięsa
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, schłodzić. Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić w maszynce do mięsa. Mięso również zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Cebulę wymieszać z mielonym mięsem, pikantnie przyprawić, wymieszać. Ziemniaki również przyprawić. W nasmarowanym i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy ziemniaków, na niej rozłożyć mielone mięso, a na nim kolejną warstwę ziemniaków. Całość polać jajkiem zmiksowanym ze śmietaną. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną.