Składniki:
- 30 dkg kaszy gryczanej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 40 dkg twarogu1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- skórka otarta z cytryny do smaku
- cynamon do smaku
- sól
Sposób przyrządzenia:
Kaszę gryczaną wyprażyć na patelni uważając aby się nie przypaliła. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać kaszę, sól, 1 łyżkę masła, a gdy kasza napęcznieje dodać mleko i gotować aż kasza zmięknie. Miękką kaszę schłodzić. Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem i przyprawami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wysypać tartą bułka. Kaszę wymieszać z twarogiem i dodatkami, przełożyć do naczynia, wyrównać, na wierz ułożyć wiórki masła. Zapiec w gorącym piekarniku i podawać.