Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior zapiekany z mięsem

Składniki:

  • 15 dkg różyczek kalafiora
  • 20 dkg mieszanego mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Marchewkę obrać, ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Kalafiora wypłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 3 minuty odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obsypać tartą bułką. Mięso wymieszać z przyprawami, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na nim rozłożyć kalafior wymieszany z marchewka i przyprawami. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *