Składniki:
- 40 dag dojrzałych pomidorów
- 15 dag cienkich parówek
- 30 dag makaronu
- 15 dag startego żółtego sera
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartej bułki
- tłuszcz do wysmarowania formy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać parówki, pomidory, rozkłócone jajka i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 15 – 20 min.