Składniki:
- 35 dag filetów z dorsza
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 35 dkg makaronu wstążki
- 2 marchewki
- 15 dag brokułów
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 25 dag pieczarek ze słoika
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie sosu do ryb listki bazyli do przybrania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni C. Rybę opłukać, osuszyć skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, owinąć folią aluminiową i piec 10 min. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Marchew oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Brokuły oczyścić umyć i podzielić na małe różyczki. Warzywa blanszować ok. 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić.Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i pieczarki osączyć. Warzywa i grzyby dusić ok. 5 min na maśle. Sos do ryb podgrzać. Rybę wyjąć z folii i wyłożyć na półmisek, razem z odcedzonym makaronem oraz warzywami i grzybami. Całość polać sosem.