Składniki:
- 60 g otrębów pszennych
- 350 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 8 -10 rurek cannelloni
- tłuszcz
- 300 g crème fraiche
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku
- ½ łyżeczki bazylii
- 30 g startego parmezanu
- 30 g masła
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
Sposób wykonania:
- Mięso wymieszać razem z otrębami oraz 3 łyżkami wody po czym doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano.
Powstałą masą napełnić cannelloni.
Następnie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim rurki jedna obok drugiej aby przykryły całą powierzchnię.
Mleko wymieszać z creme fraiche, doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą warzywną oraz bazylią i zalać powstałym sosem rurki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 45 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla