Składniki:
- 250g tortelloni
- 200 g śmietany
- 100 ml mleka
- 100 g brokułów
- 50 g marchwi
- 50 g zielonego groszku
- 2 łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku
- zagęszczacz do sosów
- 75 g startego sera
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:
Tortelloni ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie brokuły podzielić na różyczki, wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie paski oraz groszek.
Całość wymieszać i dusić na małym ogniu.
Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą.
Następnie śmietanę wymieszać razem z mlekiem oraz przyprawą warzywną, wówczas dodać zagęszczać oraz stary ser.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Tortelloni rozłożyć na talerzach, rozłożyć podduszone warzywa i polać całość sosem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla