Składniki:
-
- 2 kg kiszonej kapusty dobrze wypłukanej i odciśniętej
- 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
- 50 dkg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę
- 50 dkg kiełbasy wędzona pokrojonej w plastry
- 50 dkg białej kiełbasy pokrojonej w plastry
- 3 szklanki białego wina półwytrawnego
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 25 dkg chudego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, obrane i pokrojone grubo
- 3 marchewki pokrojone w plasterki
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 kwaśne jabłka, obrane, grubo pokrojone
- 2 liście laurowe
- 10 całych ziaren pieprzu
- 10 jagód jałowca
- 4 goździki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy, dodać boczek, marchewkę i cebulę i gotować powoli przez 10 minut. Dodać kiszoną kapustę, liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec i goździki. Po 30 minutach dolać wino i dusić razem jeszcze przez 1 godzinę. Dodać pozostałe składniki, dusić na małym ogniu 90 minut. Odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Chłodny bigos ponownie podgrzać mieszając, ewentualnie przyprawić i podawać.