Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wykwintny bigos alzacki

 

Składniki:

    • 2 kg kiszonej kapusty dobrze wypłukanej i odciśniętej
    • 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
    • 50 dkg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę
    • 50 dkg kiełbasy wędzona pokrojonej w plastry
    • 50 dkg białej kiełbasy pokrojonej w plastry
    • 3 szklanki białego wina półwytrawnego
    • 4 szklanki bulionu drobiowego
    • 25 dkg chudego boczku pokrojonego w kostkę
    • 2 cebule, obrane i pokrojone grubo
    • 3 marchewki pokrojone w plasterki
    • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2 kwaśne jabłka, obrane, grubo pokrojone
    • 2 liście laurowe
    • 10 całych ziaren pieprzu
    • 10 jagód jałowca
    • 4 goździki
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy, dodać boczek, marchewkę i cebulę i gotować powoli przez 10 minut. Dodać kiszoną kapustę, liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec i goździki. Po 30 minutach dolać wino i dusić razem jeszcze przez 1 godzinę. Dodać pozostałe składniki, dusić na małym ogniu 90 minut. Odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Chłodny bigos ponownie podgrzać mieszając, ewentualnie przyprawić i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *