Składniki:
- 4 grube kotlety ze schabu, z kostką lub bez
- 50 dkg kiszonej kapusty
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- ½ szklanki bulionu mięsnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 cebula pokrojona w pół plasterki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem, odstawić na 30 minut. Kapustę dokładnie wypłukać i odcisnąć. W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim kotlety. Miękkie wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. Do pozostałego w rondlu tłuszczu dodać cebulę i po kilku minutach dodać kapustę, sos sojowy, cukier, przyprawić solą i pieprzem, podlać bulionem.. Dusić na małym ogniu mieszając. Gdy kapusta zmięknie, dodać mięso i podgrzewać pod przykryciem kilka minut. Podawać na gorąco z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.
1 comment for “Kotlet wieprzowy w kapuście”