Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet wieprzowy w kapuście

Składniki:

    • 4 grube kotlety ze schabu, z kostką lub bez
    • 50 dkg kiszonej kapusty
    • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
    • ½ szklanki bulionu mięsnego
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 1 cebula pokrojona w pół plasterki
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem, odstawić na 30 minut. Kapustę dokładnie wypłukać i odcisnąć. W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim kotlety. Miękkie wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. Do pozostałego w rondlu tłuszczu dodać cebulę i po kilku minutach dodać kapustę, sos sojowy, cukier, przyprawić solą i pieprzem, podlać bulionem.. Dusić na małym ogniu mieszając. Gdy kapusta zmięknie, dodać mięso i podgrzewać pod przykryciem kilka minut. Podawać na gorąco z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.

1 comment for “Kotlet wieprzowy w kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *