Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wykwintna zupa piwna

Składniki:

  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych jabłek
  • garść rodzynek
  • 1 ½ l jasnego piwa
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka

Sposób wykonania:

  1. Owoce zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce.
    Gdy namokną dodać miód, cukier, gałkę oraz cynamon i gotować około 30 minut pod przykryciem.
    Po tym czasie odcedzić owoce i zmiksować je razem z 200 ml piwa.
    Następnie mąkę wymieszać z żółtkami po czym rozprowadzić ją niewielką ilością zimnego piwa.
    Nie przerywając mieszania wlewać resztę piwa oraz zmiksowane owoce.
    Gotować przez chwile aż zupą zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *