Składniki:
- 20 dkg świeżego filetu z łososia
- 1 dojrzałe avocado
- chrzan wasabi do smaku
- sok z cytryny
- kawior czerwony lub czarny
Sposób przyrządzenia:
Avocado przekroić na połowę, usunąć pestkę, używając łyżeczki wydrążyć miąższ owocu, natychmiast skropić go sokiem z cytryny aby nie ciemniał. Do miąższu dodać chrzanu wasali i używając widelca dokładnie rozgnieść całość, skorygować smak sokiem z cytryny, chrzanem i ewentualnie solą i białym pieprzem, ponownie wymieszać. Filet z łososia bardzo dokładnie posiekać nożem, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Używając specjalnego krążka lub no wysmarowanego cieniutko oliwą pudełeczka po serku uformować z ww składników walec. Na dno układamy warstwę piure z avocado, ugniatamy, na nim warstwę posiekanego łososia, ponownie cienką warstwę awokado. Całość jeszcze raz dokładnie ugniatamy i delikatnie wykładamy na mały talerzyk. Wieńczymy schłodzonym i skropionym sokiem cytrynowym kawiorem. Tak przyrządzona przekąska cieszy zarówno oczy jak i podniebienie. Polecam, pychota.